امروزه ساخت و طراحی یا بازسازی بناهای فرهنگی، امری رایج است که علاوه بر زمانبر بودن، هزینههای زیادی نیز دارد. یکی از این بناهای فرهنگی، سالن های آمفی تئاتر است که طراحی یا بازسازی آن به صورت استاندارد، نیازمند شناخت و رعایت نکات مهمی است. در حال حاضر، بسیاری از شرکتهای طراحی یا ساخت ابنیه، خدمات خود را بر اساس تجربیات متخصصان، معماران، طراحان و سایر عوامل اجرایی ارائه میکنند. شرکت مافی وود نیز، یکی از شرکتهای فعال و پیشرو در زمینه طراحی و اجرای دکوراسیون و انجام خدمات بازسازی آمفی تئاتر است و در صورت نیاز به پیمانکار برای انجام خدمات طراحی یا بازسازی، پیشنهاد مناسبی میباشد. در این مطلب، شما را با مجموعه مافی وود، برخی استانداردهای طراحی و ساخت یا بازسازی سالنهای آمفی تئاتر و موارد دیگر آشنا میکنیم.
همان طور که گفته شد، مجموعه مافی وود با بیش از ۳۰ سال سابقه در زمینه طراحی، ساخت و اجرای بناهای مسکونی، تجاری، اداری، ویلایی و غیره فعالیت داشته و بسیاری از خدمات ارائه شده را توسط محصولات تولیدی خود ارائه میدهد. افزایش بهرهوری، بهبود مستمر، افزایش کارکنان و کاهش هزینهها، همگی از اولویتها و اهداف مجموعه مافی وود میباشند.
به طور کلی طراحی، ساخت یا انجام خدمات بازسازی در سالنهای آمفی تئاتر دارای مراحل زیر میباشد:
اولین مرحله در طراحی یا بازسازی سالن آمفی تئاتر، انجام جلسات مشاوره میباشد که در آن، نیاز کارفرما از مجری پروژه مشخص میشود. علاوه بر این، پس از بازدید از محل و ارائه طرح اولیه، امکانات و تجهیزات لازم برای اجرای خدمات در سالن آمفی تئاتر نیز فراهم خواهد شد.
مرحله دوم در زمینه طراحی یا بازسازی سالن آمفی تئاتر، ارائه یک تصویر سه بعدی از سالن است. این نوع تصاویر، بهتر از تصاویر ساده یا نقشههای اولیه بوده و ممکن است بارها دچار تغییرراتی گردد، تا در نهایت، نتیجهایدهآل به دست آید.
مرحله بعدی، تهیه نقشههای هوایی از محیط است که وضعیت سالن را پس از اجرای کار نشان میدهد. پس از آن، پروسه اجرای سالن آمفی تئاتر کلید خورده که در آن، طراحان، تمام جزئیات مربوط به نحوه چیدمان صندلی، طراحی سن اجرا، نورپردازی، چگونگی اجرای سیستمهای صوتی و تصویری و غیره را ارائه خواهند داد.
به طور کلی، سالن آمفی تئاتر از قسمتها و بخشهای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام، بر اساس نحوه عملکرد، استانداردهای خاص خود را دارند. در ادامه، به برخی از موارد در زمینه استاندارد طراحی اشاره خواهیم کرد:
یکی از موارد استاندارد طراحی و ساخت سالن آمفی تئاتر، دقت در ظرفیت سالن است. از آن جایی که حداکثر ظرفیت برای بخش تماشاگران و سن اجرا، با توجه به فرم طراحی، محدودیتهای سمعی و بصری، خط دید، اندازه و شکل سکوی اجرا، تراکم رفت و آمد و غیره تعیین خواهد شد، از این رو، نمیتوان استاندارد واحد با مقدار مشخصی از ظرفیت ارائه کرد.
یکی دیگر از استانداردهای لازم در طراحی و ساخت سالن آمفی تئاتر، دقت به زوایای ردیف سالن است. لازم است ردیف اول نسبت به سن یا سکوی اجرا، دارای زاویه ۱۱۰ درجهای بوده که این میزان، با توجه به فرم و شکل طراحی، ممکن است کمتر یا بیشتر نیز باشد. ردیف وسط نیز باید دارای زاویه ۶۰ درجه بوده و ردیف آخر، باید زاویه ۳۰ درجهای داشته باشد. تمامی این زوایا فاصله هر ردیف با سن را مشخص کرده که به طور مثال طبق استانداردهای سالن، ردیف اول باید به میزان ۳ متر از سن فاصله داشته و عمق سن نیز باید بین ۴ تا ۶ متر باشد.
از دیگر موارد در زمینه استاندارد طراحی و ساخت سالن آمفی تئاتر، دقت در طول ردیفهای سالن است. لازم است شرکتهای ساخت سالن آمفی تئاتر، در هر راهرو از صندلیها، حداکثر ۱۶ صندلی قرار داده و به ازای هر ۳ یا ۴ راهرو، یک درب خروجی نیز در نظر گرفته شود. در برخی موارد، میتوان تعداد صندلیها هر ردیف را تا ۲۵ عدد نیز افزایش داد.
از دیگر استانداردهای طراحی و ساخت سالن آمفی تئاتر، میتوان به استاندارد صندلیهای سالن اشاره کرد. بر اساس این استاندارد، فاصله مناسب بین صندلیهای دارای کفی تاشو ۷۵ سانتیمتر بوده که برای ایجاد فضای عبور و مرور افراد در سالن، لازم است بین هر ردیف، ۴۰ سانتیمتر فضا در نظر گرفته شود. عرض صندلیها نیز باید از ۱۸ تا ۲۴ سانتیمتر باشد.
یکی از مواردی که باید در زمینه استاندارد سالن آمفی تئاتر به آن دقت کرد، شیب کلی سالن است تا همه افراد در مکان، بتوانند به آسانی پایین یا بالای سن را تماشا کنند. برای این کار، باید ارتفاع هر فرد حاضر در سالن را نسبت به سطح سن اجرا، ۱۲ سانتیمتر در نظر گرفت. شیب کلی سالن نیز باید ۱ درصد بوده که در صورت بیشتر بودن، نیاز به طراحی و اجرای پله به پله میباشد.
یکی دیگر از موارد مهم در زمینه استاندارد سالن، دقت در ضخامت سقف است. بر اساس استانداردهای طراحی سالن آمفی تئاتر، در مواردی که از سقف کاذب یا کناف در ساخت سالن استفاده شده باشد، دقت در ضخامت سقف بسیار مهم است. اگر سازه سالن از نوع بتنی باشد، لازم است ضخامت سقف ۱. ۱۸ سانتیمتر بوده و در سازهای فولادی نیز باید ضخامت ۱. ۲ متر باشد. علاوه بر این، نوع طراحی سقف کاذب و انحنای آن باید به صورتی باشد، که منجر به پخش یکنواخت صدا شود.
همان طور که گفته شد، سالنهای آمفی تئاتر از قسمتهای مختلفی تشکیل شدهاند که لازم است در زمان اجرای عملیات بازسازی سالن، به نکات مهمی در هر قسمت دقت کرد. در ادامه، به برخی از این موارد در بازسازی سالنهای آمفی تئاتر اشاره میکنیم:
لازم است ورودی سالن آمفی تئاتر به گونهای بازسازی شود، که رفت و آمد در زمان ازدحام جمعیت به آسانی صورت گیرد. لازم است بدانید، قرارگیری افراد باید به صورت خطی و صف بوده و فضای مناسب برای آنها نیز باید ۱ متر برای ۶ نفر باشد. از این رو، میتوان گفت چیدمان خطی، مناسبترین نوع چیدمان برای ورود افراد به سالن است.
سالن انتظار، مکانی بین ورودی و سالن اجرا میباشد که افراد تا زمان شروع اجرا باید در آن منتظر بمانند. بر اساس استاندارد بازسازی، اگر ظرفیت سالن برابر با ۳۰۰ نفر باشد، باید از مسافت ۵۰ متر برخوردار بوده، زیرا به ازای هر ۶ نفر، در حدود یک متر مربع فضا لازم میباشد.
بر اساس استاندارد بازسازی سالن آمفی تئاتر، سرویس بهداشتی باید در مسیر حرکت حاضرین و در دسترس افراد باشد. تعداد سرویسهای بهداشتی نیز باید به گونهای باشد، که صفهای طولانی برای استفاده از آن تشکیل نشود. علاوه بر این، سرویسها باید برای استفاده معلولین نیز مناسب بوده و دارای تهویه کافی باشند.
یکی از مهمترین قسمتهای سالن آمفی تئاتر، سالن اجرا میباشد که باید سرشار از آرامش باشد. این مکان، بر اساس استاندارد بازسازی باید به گونهای باشد، که احساس نظم، امنیت و آرامش را برای حاضرین در سالن ایجاد نماید. مواردی مانند آکوستیک بودن، زاویه دید مناسب، سیستم صوتی، رعایت استانداردهای ارتفاع و سن اجرا از موارد مهم در زمینه بازسازی سالنهای آمفی تئاتر است.
این مکان، بین نورپرداز و صدابردار مشترک بوده که لازم است دید مستقیمی با سن اجرا داشته باشد. بر اساس استاندارد، لازم است در زمان بازسازی، حداقل فضا برای نورپرداز با پروژکتور و ۴ نورافکن، ۶ متر و برای صدابردار با دستگاه تنظیم، صدا ۵ متر باشد.
یکی از موارد مهم در زمینه بازسازی سالنهای آمفی تئاتر، نورپردازی است که باید به بهترین شکل انجام شود تا تمام حضار در هنگام اجرا، تصویری واضح از صحنه داشته باشند. برای این کار، لازم است از لامپهایی استفاده شود که گرمای زیادی نداشته و نور نیز به شکل غیر مستقیم بوده تا به چشم بیننده فشار وارد نشود.
یکی دیگر از موارد مهم در بازسازی سالن آمفی تئاتر، داشتن دید خوب و مناسبی از صحنه بوده که در نتیجه اختلاف ارتفاع صندلیهای سالن نسبت به هم ایجاد میشود. برای این منظور، لازم است صندلیهای سالن دارای ارتفاع متفاوتی در هر ردیف بوده که انجام این کار، در زمان کفسازی سالن صورت میگیرد. به گونهای که در ازای هر ردیف از سالن، در حدود ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر ارتفاع لازم بوده و ایجاد خواهد شد.
از دیگر موارد مهم در زمان بازسازی سالن آمفی تئاتر، دقت در استانداردهای اتاق گریم است. این فضا، باید با سن اجرا ارتباط مستقیم داشته و عاری از هر گونه صدا و دارای نور کافی باشد. فضای مورد نیاز برای حرکت گریمور و زیر نظر داشتن کار خود، در حدود ۳ متر است که برای کار ۳ گریمور، به فضایی در حدود ۹ متر نیاز است.
یکی از فضاهای اصلی در سالنهای آمفی تئاتر، اتاق تعویض لباس است که بر اساس استاندارد بازسازی، نوعی فضای خصوصی بوده که لازم است تمامی حریمهای آن، به ویژه برای بانوان رعایت شده و در نظر گرفته شود. طبق این استاندارد، حداقل مقدار فضای لازم برای هر فرد، ۵ متر و برای ۶ نفر با ۸ کمد، در حدود ۴۵ متر است. انبار لباس نیز، باید حداقل ۸ متر مربع فضا داشته باشد.
به طور کلی، هزینه طراحی، ساخت یا بازسازی سالنهای آمفی تئاتر به عوامل مختلفی بستگی دارد. مواردی مانند، متراژ و مساحت سالن برای طراحی، نوع نور پردازی، نوع سیستمهای صوتی و تصویری، برند و کیفیت تجهیزات مورد استفاده، تعداد پروژکتورهای به کار گرفته شده و غیره، از جمله عوامل مؤثر بر قیمت و هزینه میباشند.